RUMUSAN
TAJUK : PENYEDIAAN DAN PE NYAJIAN
MAKANAN.
11. Hidangan sepinggan lengkap bermaksud hidangan yang
mempunyai keseimbangan nutrient dan zat
yang diperlukan oleh badan manusia. Antara kandungan nutrien yang diperlukan
oleh tubuh manusia ialah :
·
Karbohidrat
·
Lemak
·
Protein
·
Vitamin
·
Garam mineral
22. Hidangan sepinggan lengkap yang ada di Malaysia ialah
hidangan sepinggan lengkap cara barat,
timur dan setempat.
33. Hidangan lengkap yang ada di Malaysia di pengaruhi oleh
budaya barat, timur dan setempat memandangkan
masyarakat kita mudah menerima budaya makanan orang lain terutamanya dari
Negara barat yang disesuaikan dengan rasa untuk masyakat kita. Pengaruh yang
dibawa ini menghasilkan kepelbagaian jenis makanan yang boleh didapati di
Malaysia.
44. Hidangan tradisional Malaysia masih lagi di kekalkan, ini
jelas sekiranya ada
hari keraian seperti
Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina, Hari Raya Deepavali dan Krismas.
55. Peranggu meja boleh didefinisikan sebagai set kutleri yang
disusun di atas meja untuk tetamu yang
sesuai dengan menu yang ditawarkan.
66. Kepelbagaian budaya di Malaysia menjadikan ia satu tarikan
pelancong dari luar negara. Budaya mencuba
sesuatu makanan yang baru dan asing mudah diterima oleh masyarakat dari
luar mahupun masyarakat kita sendiri. Malaysia kaya dengan pelbagai jenis
makanan dan rakyatnya sendiri banyak menghabiskan masa di meja makan.
77. Di Malaysia kebanyakkan restoran menggunakan peranggu meja
hidangan barat. Walaupun peranggu meja bagi hidangan masakan Melayu, Cina dan
India masih digunakan bagi mengekalkan kebudayaan hidangan masing-masing.
7
0 comments:
Post a Comment