Petua Untuk Bahan Masakan
BIL
|
PERKARA
|
TIPS
|
1.
|
Cara membuat kerisik
|
1. Gorengkan kelapa yang diparut halus
dengan api perlahan sehingga kuning tua.
2. Tumbukkan dengan lesung batu yang kering sehingga berminyak. |
2.
|
Santan kelapa
|
1. Setiap kelapa yang hendak diambil
santannya buangkan kulit ari sebelum diparut. Pati santannya dibuang dengan
cara memerah santan dengan kain jarang.
2. Kemancar santan ialah santan kelapa yang diperah setelah diambil patinya. 3. Kelapa seelok-eloknya diperah sebanyak 3 kali. |
3.
|
Cara menggoreng bawang mayang
|
1. Bawang yang dihiris itu digaulkan dengan
sedikit garam halus.
2. Panaskan munyak didalam kuali. Goreng kan bawang dengan selalu dikacau hingga kuning. Angkat. Letakkan diatas kertas yang menyerap minyak. Simpan kedalam botol. Gunakan bila perlu. |
4.
|
Cili kering
|
1. Pilih cili yang keriting.
2. Sekiranya anda tidak sukakan masakan yang terlalu pedas buangkan biji cili sebelum dimasak. 3. Rendam cili kering dengan air panas selama 10 minit sebelum cili ditumbuk atau digiling. |
5.
|
Cili yang digoreng hingga wangi
|
Cili hendaklah digoreng dengan api perlahan
manakala wangi masukkan 2 sudu minyak. Angkat
|
6.
|
Asam jawa
|
Pilihlah asam jawa jenis kehitaman
|
7.
|
Cengkih
|
Jika ingin mengurangi bau cengkih, buangkan
kepalanya
|
8.
|
Halia
|
pilihlah yang kecil-kecil berserat. Yang
besar kurang pedas rasanya
|
9.
|
Ketumbar/jintan
|
Bersihkan dulu sebelum digunakan. Cuci dan
keringkan disinar matahari sampai kering betul. Simpan didalam botol tertutup
dan letakkan ditempat yang kering
|
10.
|
Panduan am.
1. Semasa memasak gulai -. |
sekiranya rempah-rempahan yang dimasak itu
kering dengan cepat anda hendaklah menambahkan air lagi, tambahkan air panas
|
11.
|
Untuk mengetahui madu asli
|
Bila dititiskan pada kertas akhbar, tidak
melebar. Dikocak tidak berbuih.
Tidak disukai semut. Dan menyala bila dibakar |
12.
|
2. Semasa memasak daging
|
perapkan daging dengan 1 sudu makan tairu
selama 20-30 minit.
|
0 comments:
Post a Comment